TIEDÄTKÖ, MIKÄ ON PSA-TESTI TAI PSA-ARVO?

Monet miehet ovat haluttomia menemään lääkäriin. Ja ehkä liian harvat miehet haluavat antaa eturauhaselle sen tarvitsemaa ylimääräistä huomiota. Yksi asia, joka on kuitenkin viisasta tarkistaa vuosien varrella, on tehdä PSA-testi veren PSA-arvon mittaamiseksi.

PSA on yksinkertaisesti sanottuna entsyymi, jota löytyy etenkin miehen kehosta. Se on proteiini, jota tuotetaan eturauhasen pintasoluissa, ja sitä löytyy pieniä määriä veriplasmasta.

PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni.

PSA erittyy eturauhasnesteeseen ja varmistaa, että siittiöt pääsevät liikkumaan vapaasti.

PSA-testi on eräänlainen eturauhastutkimus, joka kertoo eturauhasen terveydestä ja sitä käytetään eturauhasen poikkeavien olosuhteiden havaitsemiseksi.

Yleensä veressä näkyy hyvin alhainen PSA-arvo. Ja se on usein myös vaaratonta. Ongelmia ilmenee yleensä vasta, kun PSA-arvot ovat koholla.

On kuitenkin yleistä, että tasot nousevat ikääntymisen myötä.

PSA-ARVON TARKISTAMINEN

Koska eturauhanen kasvaa iän myötä, alla olevasta asteikossa näet, että myös PSA-viitearvot suurenevat iän mukaan. PSA erittyy eturauhasesta pieninä määrinä ja se voidaan mitata verestä. PSA-testin avulla voidaan määritellä PSA: n määrä verenkierrossa.

Tämä PSA-asteikko viittaa normaaleihin arvoihin (lähde Duodecim Terveyskirjasto)

  • Alle 56 vuotta: alle 3.3 µg/l (mikrogrammaa litrassa)
  • 56–59 vuotta: alle 3.8 µg/l
  • 60–63 vuotta: alle 4.8 µg/l
  • 64–67 vuotta: alle 5.8 µg/l
  • Yli 67 vuotta: alle 6.2 µg/l

Kun lääkärisi haluaa selvittää PSA-tasosi, hän käyttää mielellään laskelmaa, joka perustuu ikääsi ja eturauhasesi kokoon. Näiden tietojen perusteella hän saa selville, mitkä PSA-arvot sinulla on veressäsi.

ÄLÄ OTA PSA-NÄYTETTÄ, JOS…

Jotkin tekijät voivat vaikuttaa PSA-arvoihin. Älä esimerkiksi tee PSA-testiä, jos:

Sinulla on jatkuva virtsatietulehdus. Tämä aiheuttaa PSA-tasojen kohoamisen.

Sinun ei myöskään pitäisi saada siemensyöksyä vähintään kaksi päivää ennen kuin sinun on määrä tehdä testi. Se voi lähettää enemmän PSA: ta verenkiertoon ja tehdä tuloksesta hieman korkeamman kuin se on.

Älä myöskään treenaa kovaa ennen PSA-testiä. Esimerkiksi pyöräily voi aiheuttaa painetta eturauhaselle.

MILLOIN PSA-TASO KANNATTAA TARKISTAA?

Haluat ehkä tarkistaa eturauhasesi jo, kun saavutat 45 vuoden iän.

Yleensä tässä iässä testi toimii PSA-tasojen lähtötasona.

On suositeltavaa mitata PSA 40-70-vuotiailta miehiltä, joilla on perinnöllinen taipumus eturauhasen sairauteen. Pääsääntöisesti sinut ohjataan urologille, jos PSA kasvaa nopeasti tai ylittää 3,0 μg/ l.

Voi olla myös tarkoituksenmukaista tehdä PSA-mittauksia oireettomien, etenkin 50-70-vuotiaiden miesten keskuudessa, joilla ei ole geneettistä taipumusta eturauhassairauksille.

EI TARVITSE OLLA VIKAA

On tärkeää korostaa, että vaikka sinulla olisi kohonneet PSA-arvot, taustalla ei tarvitse olla mitään vikaa.

Samalla todettakoon, että arvojen sijaitseminen viitearvojen sisällä ei täysin poissulje epänormaalia tilaa. Mutta yleensä korkeat PSA-tasot voivat viitata eturauhashäiriöihin, joita ovat prostatiitti eli eturauhasen tulehdus, hyperplasia eli eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja prostatasyöpä.

Siksi on tärkeää olla tietoinen siitä, että PSA-mittausten perusteella ei välttämättä voida tehdä tarkkoja johtopäätöksiä. Monet asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että tärkeintä PSA-arvojen käytössä on kokeen uusiminen aika ajoin ja muutosten tarkkaileminen.

Kokeile ProstaCare 60 päivää

50% alennuksella nyt vain 17,25€

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.