MIESTEN VAIHDEVUODET JA MITÄ SINÄ AIKANA TAPAHTUU

Vaihdevuodet eli menopaussi eivät ole ilmiö, joka vaikuttaa vain naisiin. Miehet alkavat menettää testosteronia jo 30-35 ikävuodesta lähtien, mutta yleensä vaihdevuosioireet eivät ilmene ennen kuin olet täyttänyt 40-vuotta.

Ei ole harvinaista kokea masennusta, sukupuolivietin menetystä, haluttomuutta, erektiohäiriöitä ja muita fyysisiä ja emotionaalisia oireita, kun saavutat neljänkympin loppupuoliskon tai olet viisikymppinen.

Se, että miehet kokevat myös vaihdevuodet on siis todellinen ilmiö.

Ehkä olet kokenut, että mielialasi vaihtelee enemmän, ja saatat tuntea olosi ärtyneeksi.

Miehen vaihdevuodet tunnetaan myös nimellä andropaussi. Androgeenit ovat yleinen termi miesten sukupuolihormonille testosteronille.

TESTOSTERONITASOT LASKEVAT

Kaikki nämä vaihdevuosien oireet liittyvät alentuneeseen testosteronitasoon. Valitettavasti monet miehet ovat liian huonoja puhumaan siitä, mitä heidän kehossaan tapahtuu.

Ei ole harvinaista, että testosteronitasot laskevat noin 1 prosentin vuodessa 30-40 ikävuodesta lähtien. Kun mies täyttää 70 vuotta, testosteronivarastot usein puolittuvat hänen kehossaan.

Alhainen testosteronitaso vaikuttaa usein monille alueille:

 • Mielialan vaihtelut ja ärtyneisyys
 • Lihasmassan menetys
 • Vatsarasvasta on vaikeampi päästä eroon
 • Alhainen sukupuolivietti ja haluttomuus
 • Yleinen innostuksen ja energian puute
 • Univaikeudet ja väsymys
 • Huono keskittymiskyky ja lyhytkestoinen muisti

On myös mahdollista tehdä verikoe testosteronin määrän mittaamiseksi kehossa. Miesten normaali testosteronitaso on 200–1 200 nanogrammaa desilitraa kohti.

MIEHET VS. NAISET

Vaihdevuodet ovat aivan erilaisia naisten ja miesten välillä. Naisten vaihdevuosissa on kyse ovulaation lakkaamisesta ja siten hormonituotannosta. Tämä tapahtuu suhteellisen lyhyessä ajassa.

Kuten miehet myös naiset voivat kokea vähentynyttä seksuaalista halua vaihdevuosien aikana. Lisäksi tutkimukset viittaavat siihen, että useammat naiset kokevat masennusta kuin miehet.

Vähentynyt sukupuolivietti ja haluttomuus on yleinen vaihdevuosien oire.

Toisin kuin naisilla, miehillä nähdään, että testosteronin määrä laskee tasaisesti useiden vuosien aikana. Näin ollen menopausaalisilla miehillä on siis yleensä asteittaisia oireita.

Tilaa, jossa testosteronin määrä laskee vähitellen, kutsutaan hypogonadismiksi. Tämä on tila, jolle on ominaista sukupuolihormoni testosteronin tuotannon heikkeneminen.

MITÄ ETURAUHASELLE TAPAHTUU?

Vaikka testosteronitasot laskevat iän myötä, ei ole harvinaista, että eturauhanen kasvaa ja laajenee. Parikymppisenä eturauhanen on pienen saksanpähkinän kokoinen ja painaa hädin tuskin yli 20 grammaa. Usein nähdään, että eturauhanen on kasvanut yhtä suureksi kuin aprikoosi, kun saavutat 40 vuoden iän.

Tämä on periaatteessa täysin vaaraton tila. Se johtuu yksinkertaisesti eturauhaskudoksen määrän kasvusta, ja sitä kutsutaan termillä eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, prostata hyperplasia (BHP).

Tyypillisesti 25% kaikista 50-60-vuotiaista miehistä kokee BHP-oireita. Yli 60-vuotiaista miehistä se on yleinen sairaus 50 prosentille miehistä.

Mutta ajan myötä suurentunut eturauhanen voi vaikeuttaa virtsaamista.

SUURENTUNUT ETURAUHANEN JA VIRTSATIEONGELMAT

Jos eturauhanen laajenee, saatat nähdä kahdenlaisia virtsatieongelmia:

 • Virtsan kerääntymisongelmat
 • Tyhjennysoireet

Jos sinulla on virtsan kerääntymisongelmia, saatat huomata äkillisen ja voimakkaan virtsaamisen tarpeen. Sinun täytyy käydä wc:ssä useammin ja virtsaaminen tapahtuu pieninä määrinä. Joillekin se voi johtaa virtsan karkailuun. 

Tyhjennysoireet taas tarkoittavat, että virtsaamisen aloittaminen on vaikeaa. Huomaat heikomman virtsasuihkun ja voit kokea yleisesti, että rakko ei tyhjene kunnolla.

Tämä viimeinen ongelma voi lisätä painetta ja epämukavuutta virtsarakossa.

Lue myös: 5 OIRETTA VIRTSATESSA, JOISTA SINUN TULISI OLLA TIETOINEN!

VAIHDEVUOSIEN ENSIMMÄINEN MERKKI

Miten voit tietää varmasti, onko sinulla miesten vaihdevuodet?

Yleensä ensimmäinen asia, jonka huomaat, on se, että saat painoa. Saatat huomata, että rasva asettuu vatsan ympärille ja että tästä ei ole enää yhtä helppo päästä eroon liikunnalla.

Toinen asia on, että lihasten rakentaminen voi vaikeutua. Monilla ihmisillä on myös taipumus hiustenlähtöön näkyvänä merkkinä andropaussista.

MITÄ VOIT TEHDÄ ITSE?

Muista, että on monia asioita, joita voit tehdä itse vaihdevuosioireiden hoitoon liittyen. Lääkärille puhuminen on yksi asia. Mutta voit myös tehdä joitain toimenpiteitä itse:

 • Varmista säännöllinen liikunta. Se on hyväksi sekä mielialalle että parantaa unen laatua.
 • Tee terveellisiä elämäntapavalintoja. Syö hieman terveellisemmin ja tee voimaharjoittelua viikon aikana lihasmassan ylläpitämiseksi.
 • Pidä huolta eturauhasesta. Voit esimerkiksi nauttia ravintolisää, joka voi auttaa vähentämään eturauhassolujen ja kudosten vaurioita.

LYKOPEENI JA ETURAUHANEN

ProstaCare sisältää useita eturauhasellesi tärkeitä ravintoaineita. Muun muassa 6 mg lykopeenia, joka auttaa vähentämään eturauhassolujen ja -kudosten oksidatiivisia vaurioita sekä pitämään DNA: n ehjänä eturauhaskudoksessa. Löydät ProstaCaresta myös granaattiomenauutetta, kurpitsansiemenuutetta, nokkosta ja seleeniä.

Unohtamatta sinkkiä, joka auttaa muun muassa ylläpitämään normaalia testosteronitasoa veressä sekä normaalia kognitiivista toimintaa. ProstaCare on kaikkien näiden vaikuttavien aineiden kiinteä lähde.

Kokeile ProstaCare 60 päivää

50% alennuksella nyt vain 17,25€

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.