ETURAUHANEN, VIRTSANKARKAILU JA INKONTINENSSI

Oletko mies ja kamppailet virtsan pidätyksen kanssa? Tämä voi johtua siitä, että sinulla on laajentunut eturauhanen ja se on yleisempää kuin luulet: Jopa joka neljännellä yli 40-vuotiaalla miehellä* on jonkinlaista virtsankarkailua.

Tämä vaiva tunnetaan myös nimellä inkontinenssi.

KUN ETURAUHANEN ALKAA KASVAA

Eturauhanen on yksi miesvartalon tärkeimmistä elimistä. Useimmat ihmiset tietävät, että se tuottaa siemennesteeksi muuttuvan eritteen, mutta tiesitkö, että tämä pieni rauhanen kasvaa myös koko elämäsi ajan?

Kun olet parikymppinen, se painaa noin 18–20 grammaa, mutta joillekin meistä eturauhanen voi kasvaa painamaan lähes 500 grammaa ikääntyessämme. Se ei välttämättä ole vaarallista, mutta laajentunut eturauhanen voi aiheuttaa kipua ja virtsaamisvaikeuksia, virtsaumpea, heikentynyttä virtsasuihkua ja pidätyskykyä, virtsankarkailua ja lisääntynyttä yöllistä virtsaamistarvetta tai muita virtsaamisongelmia.

ETKÖ VOI PIDÄTTÄÄ VIRTSAASI?

Sinulla on jatkuva tunne, että sinun on pissattava, mutta et pääse wc: hen tarpeeksi nopeasti. Tuloksena on usein pieniä tai suuria roiskeita ja tahatonta tiputtelua. Tämä voi tapahtua esimerkiksi laajentuneen eturauhasen johdosta.

MITÄ INKONTINENSSI TARKOITTAA?

Inkontinenssi tarkoittaa yksinkertaisesti tahatonta virtsankarkailua, ja se on tila, jota esiintyy monissa eri muodoissa. Mutta kaksi yleisintä tyyppiä ovat:

Pakkoinkontinenssi: Äkillinen ja voimakas virtsaamisen tarve. Tämä voi usein päättyä suureenkin virtsan karkaamiseen, koska tahatonta virtsaamista ei pystytä keskeyttämään.

Tiputtelu: Miesten vähiten vakava inkontinenssi. Tämä tarkoittaa virtsan tiputtelua wc-käynnin jälkeen. Virtsarakko tuntuu tyhjältä, mutta kun nostat housut jalkaan ja pääset liikkeelle, viimeinen virtsajäämä tippuu tahattomasti.

Muita inkontinenssityyppejä ovat:

Ylivuotoinkontinenssi: Tahaton koko virtsarakon vuoto, joka johtuu usein suurentuneeseen eturauhaseen liittyvistä ongelmista.

Stressi-inkontinenssi: Virtsankarkailu yskimisen, aivastelun tai muiden vatsaontelon sisällä painetta lisäävien toimintojen yhteydessä. Yleensä virtsaa karkaa pieniä määriä ja tämä on yleisempää naisilla.

Lue lisäksi: 5 merkkiä virtsatessa, joista sinun tulisi olla tietoinen

MITEN ESTÄÄ VIRTSANKARKAILUA?

Vältä hyppimistä, juoksemista ja raskasta nostamista, jonka aikana pidätät hengitystäsi. Voimaa voi edelleen käyttää, mutta inkontinenssin haasteisiin perehtyneen fysioterapeutin tai ohjaajan avustuksella löytyy oikea hengitystekniikka.

Normaalisti toimivan eturauhasen turvaamiseksi on tärkeää saada ravinteita, kuten lykopeenia, sinkkiä ja seleeniä. Varsinkin miesten ikääntyessä, nämä ovat ravintoaineita, joita eturauhanen tarvitsee pysyäkseen terveenä. Esimerkiksi lykopeenia löytyy tomaatista ja se edistää:

  • Normaalin ja terveen eturauhasen ylläpitämistä
  • Eturauhassolujen ja -kudosten oksidatiivisten vaurioiden vähentämistä
  • DNA:n pitämistä ehjänä eturauhaskudoksessa

Voit käyttää myös ravintolisää, kuten ProstaCarea, joka sisältää varmasti kaikkia näitä vaikuttavia aineita (mukaan lukien 6 mg lykopeenia).

Lykopeeni, joka löytyy tomaatista, ylläpitää tervettä eturauhasta.

MITEN PARANTAA VIRTSARAKON HALLINTAA?

On onneksi olemassa useita tapoja, joilla voit parantaa virtsarakon hallintaa. Mutta tärkeintä on käydä lääkärintutkimuksessa, jotta voit löytää hyvän ratkaisun tilanteeseesi ja vähentää vakavampien sairauksien riskiä.

  • Suurentuneen eturauhasen diagnosointi ja hoito auttaa monia.
  • Sinun tulisi vahvistaa lihaksiasi lantionpohjan harjoitusten avulla.
  • Sinun tulisi rajoittaa alkoholin ja kofeiinin saantia.

SINULLA EI OLE MITÄÄN HÄVETTÄVÄÄ.

Mutta ehkä tärkeintä on poistaa ikävä stigma miesten virtsankarkailusta.

Numerot puhuvat puolestaan: Tämä on ongelma, jonka kanssa monet ihmiset kamppailevat, eikä ole mitään syytä hävetä rakon hallinnan menettämistä. Se on täysin luonnollinen ja vaaraton häiriö.

Kokeile ProstaCare 60 päivää

50% alennuksella nyt vain 17,25€

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.

*Perustuu SCA: n vuonna 2012 Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Italiassa, Venäjällä ja Meksikossa suorittamaan kyselyyn.